Veterantog på Hedelands Veteranbane beskudt

Et særtog, der befordrede ca. 25 rejsende, blev i dag lidt over klokken 18 beskudt af ukendte mænd syd for Hedehusene.

En opvakt togfører fangede ildoverfaldet på et billede. Her driver krudtrøgen bort mens der genlades. Man ser tydeligt de grå uniformer fra sydstaternes forhadte pjaltehær.

Der blev afgivet mindst to skud mod toget med glatløbede forladerifler af ældre model. Skuddene formodes afgivet af en omstrejfende enhed fra de rebelske sydstaters irregulære milits. Der meldes ikke om skader på hverken tog eller passagerer. Af hensyn til togdriftens opretholdelse håber banens ledelse, at de forenede staters regulære hær inden længe får røget de forræderiske gråklædte sydstatsstyrker ud af deres huler og bragt under lås og slå.

Bare rolig! Det hele var kun for sjov, for de skydende sydstatssoldater i gråt var helt almindelige danskere, klædt og udrustet præcist som soldater i den amerikanske borgerkrig 1861-1865. Soldaterne er medlemmer af en forening, der arbejder med at genskabe borgerkrigens slag og situtioner med originale uniformer, våben og stemning. De skyder med løst krudt, så der er ingen fare på færde. Både blåklædte nordstatssoldater og gråklædte fra sydstaterne bor fredeligt ved siden af hinanden i teltlejren på græsarealet ved siden af Rubjerg Station. Læg vejen forbi enten lørdag eller søndag hvor der er masser af aktivitet.

Soldaternes teltlejr ved foden af skibakken fotograferet fra toget.