Togtur, Astronomi, Romantik og Hedeland Naturpark by Night.

Køb billetter her >>

Stjernetog den:

13. december 2023 er aflyst grundet udsigt til overskyet himmel! Billetpris – gebyr refunderes automatisk.

Vi forventer at arrangere flere astronomiaftner, og har I krydset af ved billetkøbet at I gerne vil kontaktes i fremtiden ved lignende arrangementer får I en indbydelse.

Vi er desværre ikke herrer over vejret, men der er endnu en chance i år for at opleve en stjerneaften I Hedeland Naturpark. Det er den 13.12.2023, hvor der endnu er ledige pladser. Billetter hertil kan købes på www.ibk.dk eller på www.visitfjordlandet.dk under “det sker”

Årets sidste astronomiaften i Hedeland Naturpark, byder på romantik og en natoplevelse i parken med mulighed for at opleve stjerneskud, planeter og andre spændende astronomiske fænomener. Vi kører naturligvis ud i parken med Hedelands Veteranbane.

Turen 13/12 er guidet af astrofysiker Michael Quaade fra Wieth-Knudsen Observatoriet eller af astrofysiker Lars Occhionero, museumsinspektør og astrofysiker ved Kroppedal Museum

Billetter til Stjerneturen i december mørket er netop udbudt til salg, og det kunne da være en julegaveide.

Turen starter ved 18.00 tiden og slutter ved 21.30 tiden, så der vil være mulighed for at give lidt større børn en spændende naturoplevelse uden at skulle være meget sent oppe.

Vi mødes på Hedehusgård kl. 18.00 og 18.30 fløjtes der afgang og forventet hjemkomst til Hedehusgård er 21.30. Vi kører ud i Hedeland i mørke og tænder flagermuslygterne for at skabe den rette romantiske stemning, så hvorfor ikke tage lidt vin eller kaffe med på turen?

Vi kan ikke tilbyde Dark Sky i Hedeland, men i den næsten 15 kvadratkilometer store naturpark er der intet lys, kun baggrundslys fra byen. Hvis vejret tillader det, vil der således være mulighed for at opleve en smuk og spændende nattehimmel.

Tag gerne kikkerter og fotoudstyr med. Vi laver passende fotoophold, hvis der er noget specielt at se på. Husk endelig en lommelygte og varmt tøj, da det kan være køligt, men vognene er overdækkede og der forefindes tæpper.

Er man ikke så kyndig udi det astronomiske kunne det måske være en hjælp at downloade en app. Der findes mange, og fx Sky View kan anbefales. Ellers kan man stille spørgsmål til Lars, som skriver lidt om hvad man kan opleve her på turen:

I år vil Sankta Lucia starte med en nymåne. Den 13. december vil himlen derfor være særligt mørk uden Månens klare skær. Det giver os en udsøgt mulighed for at observere stjerneskudssværmen Geminiderne, som vil pryde himlen på netop denne nat.

Geminiderne er en sværm af stjerneskud, op til 120 i timen, som stammer fra små fragmenter fra asteroiden 3200 Phaethon, som Jorden bevæger sig igennem. Disse asteroidestumper vil flyve gennem atmosfæren med hastigheder på nogle tusinder kilometer i timen og brænde op i hvad vi kalder stjerneskud.

Ud over stjerneskud vil aftenen byde på planeterne Jupiter og Saturn samt stjernebillederne Tyren, Tvillingerne og Orion samt flere tusinde stjerner.

Astrofysiker Michael Quaade fra Wieth-Knudsen Observatoriet, vil guide os og fortælle om stjerneskud, planeterne Jupiter og Saturn, vinterens stjernebilleder og hvordan man kan finde rundt mellem dem.

Køb billetter her >>Jupiter-170304.png: Jupiter optaget fra Hubble rumteleskopet i marts 2017. Foto: NASA, ESA, and A. Simon (NASA Goddard)
Saturn-190720.png: Saturn optaget fra Hubble rumteleskopet i juli 2019. Foto: NASA, ESA, and A. Simon (NASA Goddard)

Turen er planlagt til gennemførelse, hvis der er min. 30 deltagere, men hvis det kan forudses 3 dage før, at vejret ikke er tilstrækkeligt godt eller der ikke er deltagere nok, aflyses turen og billetprisen tilbagebetales minus et mindre administrationsgebyr. Der tages naturligvis forbehold for aflysning ved force majeure, og her gælder samme regler for tilbagebetaling.

For yderligere oplysninger kan Bruno Jensen, Hedelands Veteranbane kontaktes på bj@brunojensen.dk .

P1110703-2-300×225.jpg
All Rights Reserved