Hedelands Veteranbane fløjter sin 46. sommersæsonen i gang den 14.maj!

Op til sæsonen har klubben bag HVB klargjort banens lokomotiver og vogne, samt udskiftet en masse sveller som en del af et større vedligeholdelsesprojekt, så nu er sporet klar til den nye sæson! Hedelands Veteranbane kører i 2023 hver søndag fra den 14. maj til 10. september, samt 2. pinsedag. Afgang fra kl. 10.30 og 11.00, herefter hvert 45. minut. Togene trækkes af både damp- og motorlokomotiver.  Påstigning kan også ske fra de 8 stationer og trinbrætter, der ligger langs strækningen.

Desuden kører vi aftentog tre onsdage i løbet af sommeren. Det er den 14. juni, 12. juli og 9. august med afgang fra Hedehusgård station kl. 17 – 18 – 19.10 og 20.10 og retur fra Rubjerg Station hver halve time. Her kan man medbringe picnickurven og sidde under tag i Lergraven, hvor der også er en bålplads og mulighed for at tænde grillen. Man kan også tage på Troldejagt efter Glade Anders!

I efterårsferien uge 42 køres der Løvfaldstog på udvalgte dage og gennem de sidste snart 20 år har banen også kørt juletog lørdage og søndage i december i et hyggeligt samarbejde med De Gule Spejdere, der sælger juletræer og serverer æbleskiver med varme drikke til.

Hedelands Veteranbane kører også en lang række særtogskørsler, hvor kun fantasien har sat grænser: Bryllupstog, firmature, børnehave- og skoletog, jazztog, prærie-ekspress, Nattergale-tog, Nøgen-tog, tog for kørestolsbrugere og andre med handicap, ulykkesramt tog til træning af Beredskabet og en masse hyggelige fødsels – og familieselskaber, der har kørt en dejlig tur med toget og fået en helt særlig oplevelse ud af dagen!

Det er Danmarks længste smalsporede jernbane, der hver søndag i hele sommersæsonen kører glade gæster ud i Hedelands dejlige naturområde, der egner sig perfekt til både familieskovtur og bjergbestigning. DSB-stationen i Hedehusene ligger bare 500 meter fra Hedeland.

En tur med vores tog starter oftest fra Hedehusgård station, hvor man også gratis kan besøge vores museumsudstilling med lokomotiver og vogne fra Danmarks industribaner. Udstillingen udbygges løbende og nyeste tiltag bliver et ”interaktivt” lokomotiv, der efter planen både får ”ild i fyret” og lyd i fløjten, så man kan stå på førerpladsen og ”køre” lokomotivet selv.

Vi ønsker også at vise hvor stor en andel disse små lokomotiver har haft i opbygningen af det danske samfund fra industrialiseringens spæde start og indtil de blev overflødiggjort af bedre veje og større lastbiler. Vi afholder derfor ofte særlige arrangementer, hvor vi kører med vores lokomotiver og tipvogne, så de besøgende kan se dem i drift, men vi bruger dem også ofte i vores faste arbejde med at vedligeholde og udbygge banen – hvilket sker året rundt.

I løbet af året befordrer vores tog samlet mere end 20.000 rejsende ud i Hedelands smukke natur. Lige nu er banen 5 km. lang, men der er planer om udbygning med yderligere 2 km. Klubben søger altid efter endnu flere frivillige, der har lyst og mod til at bidrage med dette arbejde. Der er opgaver for enhver smag, så vil man have en spændende fritidsinteresse eller gøre pensionisttilværelsen endnu mere social og udbytterig, så kom og bliv aktiv! Som medlem får man samtidig frikort til alle de plantog, der køres i løbet af året!

Banens lokomotiver stammer fra tidligere tiders industribaner og de største lokomotiver vejer 12-16 tons, så de er lilleputter sammenlignet med de store baners – men det gør dem blot sjovere for børn og barnlige sjæle. På turen frem og tilbage på den 5 km. lange bane er det muligt at stige af og på ved de mange stationer og trinbrætter, der befinder sig ved Hedelands spændende udflugtsmål.  På turen passeres søer og bjerge i et naturområde så smukt, at man ikke helt kan fatte, at det meste er skabt af menneskehånd. De tidligere, ørkenagtige grusgravningsområder er nu fyldt med dyr og planter. Man kan endda finde sjældne orkideer og andre eksotiske planter i området.

Hedeland har en stor, spændende naturlegeplads for både børn og voksne og veteranbanens endestation ligger lige i nærheden! Det er banens mest benyttede station, for både børn og vokse kan hurtigt få tiden til at gå her; der er både grusstier, gynger og griller med overdækkede spisepladser ved siden af. Der er endnu mere at opleve i Hedeland, der dækker et 15 km2 stort område og ligger som en oase af vild natur i det ellers kultiverede og tæt bebyggede hovedstadsområde. Udgangspunktet for en opdagelsesrejse ud i Hedeland er oftest Hedehusgården nær Hedehusene St., men man er også velkommen til at stå af og på toget fra en af de mange andre stationer undervejs.

Thomas Damsbo og hans team har netop afsløret, at der er bygget hele to af hans flotte trolde i Hedeland Naturpark. Den ene er Glade Anders og den anden er selveste Månemor, der har født de første 100 trolde! Og vi ved de befinder sig ikke langt fra et par af banens stationer – mere fortæller vi ikke. Det skal I selv finde ud af!

Se køreplanen og turforslag på www.ibk.dk

Det er oplagt at pakke madkurven, medbringe hele familien, en bold, en drage eller andet sjovt og så afholde skovturen et af de mange ”hemmelige” steder i Hedeland.

Baggrundshistorie/ uddybende om IBK/ HVB:

Hedelands Veteranbane, drives af Industribane klubben; IBK. Klubben har i de 45 år den har eksisteret, forsøgt at bevare de sidste rester af det industribanemateriel, der indtil sidst i 60érne var overalt i landet. Ikke ret mange tænkte den gang på, at dette var noget særligt – det var blot arbejdsredskaber. Men i løbet af en kort årrække overtog de stadig kraftigere traktorer arbejdet med at flytte jord ved vejbygninger og ler til teglværkerne. På Lolland, Fyn og Vestsjælland blev det udstrakte net af smalsporede roebaner overflødiggjort af lastbilerne. Industribaneklubbens medlemmer så denne udvikling og for små midler blev lokomotiv efter lokomotiv indlemmet i samlingen. Klubbens formål har siden været at bringe så mange af disse tilbage til driftsklar stand. I et nært samarbejde med I/S Hedeland er der gennem disse mange år blevet lagt – indtil videre – 5 km. spor gennem det 15 km2 store og naturskønne område mellem Hedehusene, Roskilde og Høje Taastrup. Her kører der tog hver søndag fra midt maj til midt september, samt 2. pinsedag. De bliver trukket af damp- og motorlokomotiver på den smalsporede bane. Undervejs er det muligt at stige af og på og nyde det medbragte madkurv i det smukke landskab. Ved udgangsstationen Hedehusgården ligger den store vognhal, der samtidig indeholder en udstilling om og eksemplarer af de mange forskellige industrilokomotiver, der har kørt overalt i Danmark og været med til at opbygge det samfund, vi lever i nu.

I 2017 kunne Hedelands Veteranbane fejre sit 40 års jubilæum med en stor jubilæumsfest, der strakte sig over flere dage. Alle medlemmer deltog i de mange opgaver og vi havde et par forrygende dage, hvor vi fejrede banen sammen med vores mange trofaste gæster og samarbejdspartnere. Samtidig lykkedes det op til jubilæet at få endnu flere lokomotiver køreklare og i løbet af denne sæson håber vi at få lejlighed til at vise dem frem for publikum igen. Op til sæsonen har klubben bag HVB udskiftet endnu flere sveller som en del af et større vedligeholdelsesprojekt med støtte fra Veteranbanepuljen, så nu er sporet klar til den nye sæson!

I løbet af sæsonen er der kommet flere nye medlemmer, som nu deltager i arbejdet med at sætte de gamle tog i brugbar stand. Vi er lige nu ca. 50 aktive i alle aldre, som deltager i det frivillige arbejde med at holde banen kørende. Andre interesserede er altid velkomne!

Med køreplanen for 2023 er der to-togsdrift med damp- og motorlokomotiver hver søndag fra den 14. maj til 10. september, samt 2. pinsedag. Afgang fra Hedehusgården kl. 10.30; så 11.00, herefter afgang hvert 45. minut til sidste afgang kl. 15.30. Billetprisen for voksne er 80 kr. for en retur, børn under 12 år er ½ pris og under 3 er gratis. Togene medtager barnevogne; cykler kun hvis der er plads. Hunde er velkomne ombord på toget, når blot de er i snor.

Husk også vores tre Onsdagsaftenture. Det er den 14. juni, 12. juli og 9. august med afgang fra Hedehusgård station kl. 17 – 18 – 19.10 og 20.10.

Løvfaldsstoget kører på udvalgte dage i skolernes efterårsferie og vores traditionsrige juletog kører ud til spejdernes julehygge og juletræer 3 lørdage og søndage inden jul.

Vi glæder os til at se Jer og vise vores jernbane, lokomotiver og Hedelands dejlige natur frem.