En beretning fra Steen om familiens tur med juletoget 3. december :-)

Fra klubbens gode ven, Steen fra Diesel House har vi modtaget denne fine historie om familiens tur med juletoget i søndags 🙂 Tak for den! Steen og hans klubkammerater har hjulpet os med at få
lokomotivet M4, der har en danskbygget BurWain-motor, til at køre godt igen:

Lokomotivet Da7 pĂĄ vej efter vognene i vognhallen

Toget kl. 11, klar til afgang


Juletog Søndag den 3. december 2017 noget helt særligt.

Det var den dag vi i noget af den lokale familie havde aftalt, at de skulle da lige se, hvad jeg har brugt noget af min fritid pĂĄ det seneste ĂĄr.
Vi havde aftalt at mødes på den lokale jernbanestation Vallensbæk kl 10. Og minsandten om ikke de var der 10 minutter før?. Vejret var lovet let regn og 3 grader, så derfor skulle vi med toget kl 11.00, fordi der var de overdækkede vogne.

Velkommen og I kører bare efter mig.
Da vi nærmede os Brandhøjgårdsvej, så vi sort røg stige op i nærheden af lyskrydset på hovedgaden, og det var så opfyringen af damptoget Da7, der var igang. Vi ankom til Hedehusgårdens station og parkerede. Og dieseltoget M25 med en Frichsmotor holdt forrest klar til afgang. Vi skulle jo først med toget kl 11.00.
Efter at damptoget havde hentet vognene i vognhallen, vi gik ombord. Ialt 8 personer heraf 3 børn.
En sådan køretur med et lokomotiv fra 1921, altså næsten 100 år gammelt er en fascinerende oplevelse. Stille og roligt igang og i adstadigt tempo ud i det vinterlignende landskab. Børnene råbte pludseligt SE, der var en kondiløber, som lige overhalede toget.

En tur over den smukke slette med køerne, der stadig er ude

Det er dejligt at sidde og kunne se landskabet rulle forbi, så man kan observere, hvad det gamle Hedeland grusgrav er blevet til af skøn natur nu mange år senere.

Undervejs fortalte jeg familien lidt om de aktiviteter, som interesserer mig og hvad det har medført for bĂĄde Hedelands Veteranbane og Diesel House. De kunne nok se, at det ikke var “arbejde”, men glæde over de resultater, som kan skabes ved den slags gøremĂĄl i samarbejde med andre entusiaster.

Ved Brandhøj station stoppede toget og ventede?

Jo nu kom det andet tog, der var kørt lidt tidligere, på det andet spor og kørte igennem.

Her krydser M25 med Da 7 på Brandhøj St. (foto:Steffen Lyngesen)
Og sĂĄ kørte vi videre. Helt ned til Rubjerg station, hvor nogle spejdere kom og bød pĂĄ pebernødder. Der stod vi af og gik ned til spejdernes juletræssalg og servering. I den runde overdækkede “udestue” var der monteret plastik, sĂĄ spejderne kunne stĂĄ i læ og lave gløgg og varme æbleskiver. Lidt længere nede var opstillet et telt med borde og med faste bænke.

Vi nød æbleskiverne og gløggen, den var meget velsmagende og varmende, nu da vi havde kørt i fri luft derned. Og vi havde nydt udsigten og dampen fra lokomotivet, samt lugten af kulrøgen, når lokomotivet skulle arbejde hårdt for at trække toget op over en bakke.

Fascinerende, det var ligesom, da jeg var dreng i Helsingør og de små damplokomotiver skulle hente vognene på færgerne og køre dem op på stationen, inden de kunne køres helt til København. Lugten af kulrøg.

Og vi måtte lige skynde lidt på børnene, så de kunne få tisset færdigt i de opstillede toiletvogne på Rubjerg ved spejdernes stader. Vi skulle nå dieseltoget kl 12.00 tilbage til Hedehusgård station.
PĂĄ hjemvejen var der ingen røg, kun duften af cigar fra lokomotivføreren. Til gengæld har man sĂĄ fri udsigt, sĂĄ vi fik talt om jul og ferier osv. Men turen er pragtfuld og masser af frisk luft, sĂĄ vi tog noget motion og gik i “museet”, hvor Hedeland har den store samling af plancher om lokomotiver og aktiviteter, hvor disse blev brugt i udviklingen af det danske samfund.

Og “pludselig brød solen frem” ligesom vi gik ud gennem de store døre foran vognhallen mod vest.

Vi summede lige lidt inden vi gik ned til bilerne.

Pragtfuld dag med mange indtryk for os alle. Fra 3 ĂĄr og til 75.

Når det bliver forår og lidt mere varmt og grønt vil de minsandten derud igen???

 Tak til H V B for en dejlig dag.

Hilsen Steen Holtoug

 (fotos fra lørdag 2/12)