40 års jubilæum i 2017

 En kort beretning fra jubilæumsfesten den 20. maj 2017

Det blev en rigtig god dag! Vejret var fint og blev endnu bedre som dagen gik. Der var masser af glade gæster fra morgenstunden og helt til sidste tog kom hjem. Roskildegarden gik en flot parade. Vi blev fejret med flotte taler fra Høje Taastrups borgmester Michael Ziegler, formand for Hedeland I/S, Liselott Blixt, bestyrelsesmedlem Laurits Christensen og vores formand Claus Nielsen. Vi fik kørt en herlig lokomotiv-parade, der viste de mange lokomotiver som klubben har gjort driftsklare gennem årene. Tak til vores fine gæster fra Damptromleklubben med Marchall-tromle og skærveknuser; Brandhøjbanen med en fin udstilling; Blovstrød Banen med RVT1; Lars Jørgensen med hans flotte, røde lastbil; Veteran Cykle Klubben, der skabte historisk stemning og ikke mindst spejderne, der serverede masser af god kaffe og kage og slagter Bertelsen, der stegte bøffer. Vores luftballon kom ikke op at flyve grundet blæsten – men Danmarks største ballonkurv kom på besøg og sendte flammer i vejret. Vi fik kørt mange tog med fyldte vogne og sluttede dagen af med en gåtur fra Fem Ege og ud til det sted, hvor vi skal bygge mere bane – og forhåbentlig køre tog dertil senest til vores 50 års jubilæum.

Vi havde også tilrejsende gæster fra Holland, Tyskland, Sverige, England og Litauen som trods sprogforskelle sagtens kunne nyde dagen.. Finland og Norge var også repræsenteret. Og Langeland.

Søndag den 21. maj 2017 startede vores sommersæson og vi kørte dagen igennem med fyldte tog. Det fortsatte sådan resten af året… Kom og kør med!

Sebastian har filmet og redigeret en flot beretning fra vores jubilæum!

40 min. film fra jubilæet af SJB-media

Lokomotivparaden

Se flere fotos fra dagen her >

Læs en beretning (på tysk) fra dagen, skrevet af en af vores gæster, Udo fra Frankfurter Feldbahn.

Læs klubbens historie her – år for år >

Herunder programmet som det så ud for jubilæumsdagene i 2017:

I 2017 kunne vi fejre at det er 40 år siden Hedelands Veteranbane blev indviet!

Sidste år var det 40 år siden indvielsestoget kørte sin korte strækning ved Hedehusgård, den 21. maj 1977. Meget så anderledes ud dengang, for der er heldigvis sket meget godt siden. Der er rejst bygninger, restaureret lokomotiver og vogne og lagt kilometervis af spor.

Det er en stor bedrift og derfor blev det fejret på behørig vis at vi som bane og forening har opnået så meget og så flot.

Den 20. maj 2017 afholdt vi jubilæumsfest, hvor der blandt andet holdes taler af formanden for Hedeland, Liselott Blixt og borgmester Michael Ziegler fra Høje Tåstrup Kommune på vegne af de tre kommuner, før der bliver kørt endnu en indvielsestur på samme strækning som for 40 år siden. Strækningen var den gang hundrede meter, men det har siden udviklet sig til en strækning på over 5 km., der fortsat udbygges. Det skal fejres med et jubilæum!

Program for arrangementet i 2017:

(Indvielsestoget i 1977       Foto: Peter Andersen)

PROGRAMMET som det så ud i 2017 – arrangementet har været afholdt!:

Lørdag 20/5-2017: Officielle arrangementer og underholdning for alle besøgende:

Pladsen åbner for gæsterne kl. 10 og flere af de mange aktiviteter starter. Der vil være damptromler, skærveknuserværk, veterankøretøjer, masser af lokomotiver fra både vores og andre baner.

De Gule Spejdere byder på kaffe, saft og kage til rimelige priser i Café Smalspor.

Kl. 11 starter det officielle program med musik af Roskildegarden og de officielle taler

Claus Nielsen, formand for HVB byder kort velkommen og introducerer derefter talerne:

Borgmester Michael Ziegler fra Høje Tåstrup Kommune, på vegne af de tre ejer-kommuner af I/S Hedeland

Liselott Blixt, formand for I/S Hedeland

Laurits Christensen, bestyrelsesmedlem I/S Hedeland

Claus Nielsen, formand for HVB afslutter den officielle talerrække og byder gæsterne ombord på toget.

Kl. 11.30 vil lokomotivet T1 med vognen C210 igen køre et indvielsestog på den samme, korte strækning i mens Roskildegarden sørger for musikledsagelsen, som for 40 år siden. Om bord vil være alle honoratiores, som køres hen til den røde løber og med omstigning til det festligt udsmykkede damptog med C260, køres en tur ud til Rubjerg og tilbage igen.

Her venter dejlige bøffer af kvæg der har gået på Hedelands saftige græs-enge. De tilberedes af slagter Bertelsen, der også tilbyder retter med kylling og hjemmelavede grill-pølser til rimelige priser. Inde i vognhallen er der en øl-bar og spisepladser, samt et bogudsalg med jernbanebøger. Her kan man også se de udstillede lokomotiver, der ikke selv kan køre længere…

Mellem 12 og 17 vil der være endnu flere forskellige aktiviteter i gang:

Brandhøjbanen har en udstilling med nogen af deres flotte lokomotiver. Køreturen må vente til om søndagen!

Skattejagt for børnene med fine præmier. Et par flotte eller historiske veteran-lastbiler kan ses på pladsen.

12.30 forstyrres mad-roen atter af et dampdrevet skærveknuserværk og damptromlen kører en tur – og måske senere igen!

Kl. 13 – 16 vil det være muligt at få en tur op og ned med varmluftballonen (forudsat vejret er egnet) (Enhedspris børn og voksne er 40 kr. pr. tur)

Kl. 13.15 og 14 afgår et tog til Brandhøj og retur. Dagsbilletpris til togene er 40 kr. – børn ½ pris.

Kl. 14 begynder lokomotiv-paraden. Her vil alle de lokomotiver, der er i drift, køre en opvisningstur på stationsområdet. Hvert lokomotiv vil blive præsenteret af formanden, når det passerer forbi talerstolen.

Efterfølgende vil det være muligt at se alle de mange lokomotiver opstillet foran vognhallen.

Kl. 14.45, 15.30 og 16.15 kører de næste tog til Brandhøj og retur. Dagsbilletpris til togene er 40 kr. – børn ½ pris.

Kl. 17.15 afgår toget, der kører helt ud til broen ved Tune Landevej. Her vil være en guidet tur hen til det sted, hvor banens planlagte fortsættelse kommer til at løbe.

I mens alt dette sker, vil der samtidig være mulighed for at se på masser af lokomotiver, på veteran-damptromler, skærveknuserværk, veteranlastbiler, gamle cykler og motorcykler og hvis vejret tillader det, så vil der være ballonopstigning, så man kan se det hele lidt fra oven. Flyveturen varer ca. 5 min. (Billetprisen er 40 kr. for både børn og voksne).  Der vil også være café, øl-bar, grill-telt, bogudsalg og et par sjove konkurrencer.

Søndag 21/5-2017: K17 årets første, officielle  1. køredag og den helt rigtige 40 års jubilæums-dag!

Flere af vores lokomotiver vil køre med togene denne dag, og de små tog vil også køre på Brandhøjbanen. Brandhøjbanen kører fra kl. 11 til 16.

Der vil i løbet af dagen være tipvognskørsel rundt på Hedehusgårds stationsområde og ud på banen, så der er mere at se på end på en normal plantogsdag.

Der vil stadig være fine sager udstillet, damptromlen kører, spejderne serverer stadig kaffe med kage og en ny, gammel lastvogn dukker op.

Kom og kør med og inviter hele familien med sammen med de forhåbentlig mange andre gæster – både vores stamkunder og dem der først har hørt om banen for nyligt. Jubiiii 40 år den 20-21. maj 2017.

Programm in Deutcher sprache >